Milyen bort iszunk majd Jamie-vel Budapesten?
Sokak örömére májustól a Budai Várban is lehet Jamie Olivernél vacsorázni. A kissé esetlen, külvárosi akcentussal receptet diktáló tévés szakácsból az elmúlt évtizedben igazi trendteremtő, mellesleg milliomos üzletember lett, aki emellett megmaradt egy normálisan gondolkozó srácnak. Lássuk, milyen borokat találunk nála!
Írta: Borigo
A Jamie-márka egyik sarokpontja az étteremlánc, ami nagy megkönnyebbülésre a húsos pite és az uborkás szendvics helyett az olasz ízeket választotta és Jamie’s Italian néven hódítja meg a világot. A név az első étterem nyitása (2008) óta már egy negyven étteremből álló láncot jelent, legújabb nyitásként pedig a Budai Várban tekerhetjük villánkra az angol-olasz spagettit.
A márka küldetése szerint nívós helyszíneken, de nem elérhetetlen áron kínálja otthonos,
egyszerű olasz ételeit – a cucina di mamma remek apropó arra, hogy a helyi ízléshez igazítva kínáljanak globalizált olasz fogásokat. Az étlapot azért nem bízzák a véletlenre: az alapkoncepció a világ minden pontján ugyanaz, így a borkínálatot máris meg lehet lesni a
brit honlapon.
Ami biztos, hogy a rendelésnél figyelni kell majd, hiszen az eredeti étlap ügyesen váltogatja a pohárra és palackra vonatkozó árakat. A pezsgők és rosék válogatásánál azok kerültek a menübe, amelyek gyümölcsös, elsősorban citrusos jegyeket hordoznak – a tételek négy helyről érkeznek:
Olaszország, Franciaország, Chile és Brazília.
A
legtöbb bor Itáliából érkezik, így például a Garganega (Cantina Valpantena), a Montepulciano D’Abruzzo il Faggo vagy a szicilíai Nero D’Avola (Vigneti Zabu’). A champagne-ok terén néhány alaptétel mellett olyan különlegességeket is találunk, mint a Charles Heidsieck Brut Reserve. Igaz, ennek meg is kérik az árát, Nagy-Britanniában 65 fontot kell érte fizetnünk.
Hogy a magyar borlapról pontosan mit választhatunk az olasz ételek mellé, ezt még nem tudjuk, de érdemes lesz személyesen is próbát tenni a Szentháromság utcai étteremben.
Jamie’s Italian
1014 Budapest, Szentháromság utca 9-11.